KONFIRMATION
Konfirmationen markerer overgangen fra barn til ung. En dag hvor venner og familie samles og sammen skaber en uforglemmelig dag for konfirmanden.
Her finder du alle de bedste tips og tricks til konfirmationen, fun facts og brugbar information til den store dag. Find også inspiration til hvordan du holder en god tale, sjove sangskjulere og meget mere. Læs også mere om hvornår konfirmationen blev indført i Danmark og historien om dette.
Kort og godt – om konfirmation
Konfirmationen har rødder langt tilbage i historien. I Danmark begyndte man at holde konfirmation i 1736, da den blev indført som en obligatorisk kirkelig handling. Det besluttede Danmarks konge, Kong Christian den 6. Det blev en lov, som gjorde at konfirmationen blev obligatorisk for alle børn i kogerierne Danmark og Norge.
Langsomt har konfirmationen udviklet sig til noget andet. Særligt de seneste 500 år har den ændret sig markant og er nu meget mere end blot en religiøs kirkelig handling. Ikke nok med det, så har konfirmationen også fået konkurrence af andre overgangsritualer, som ikke knytter sig til kirken. Nogle unge mennesker vælger i stedet at blive ‘nonfirmeret’. Det er en stigende tendens at flere unge vælger konfirmationen fra. Ikke desto mindre er konfirmationen en ceremoni, som er fyldt med symbolik og traditioner – og som stadig er en meget vigtig del af den danske kulturarv.
Over halvedelen af unge mennesker i Danmark vælger at blive konfirmeret. Ifølge en statistik udarbejdet af folkekirkens uddannelses- og videnscenter siges det, at i 2024 blev i alt 43.997 unge i alderen 13-15 år konfirmeret i den danske folkekirke. Det svarer til 64,2% – et tal som er faldet gennem tiden. Går vi 10 år tilbage blev 70,1% af Danmarks unge konfirmeret. Selvom raten er faldet en smule, har tallet alligevel ligget stabilt de seneste år på mellem 66-64% med kun lidt nedadgående kurve.
Er der konfirmation i andre lande?
Ja, konfirmation er en tradition, der fejres i mange lande – især i kristne kulturer. Det er meget traditionelt at unge bliver konfirmeret i Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Island, Færøerne og Schweitz. Konfirmationen i disse lande er meget lig med den konfirmation vi kender i Danmark.
Borddækning til konfirmationsfesten
Borddækningen til konfirmationen er en stor del af festens stemning. Med borddækningen kan man skabe lige præcis det udtryk som man ønsker – og så kan man også udtrykke meget personlighed i borddækningen. Her er nogle vigtige elementer og idéer, når du skal dække op til festen.
– Tema og farver: vælg et tema for festen, som passer til konfirmandens stil og personlighed. Det kunne være en yndlingsfarve, hobby, interesse eller lignende.
– Bordpynt og dekorationer: brug friske blomster og lys som pynt på bordet. Friske buketter i små vaser skaber liv og hygge. Levende lys er også en god idé – særligt når aftenen nærmer sig. Hvis der er et bestemt farvetema, så brug det som en del af borddækningen. F.eks. ved at vælge farvede servietter, bordkort, balloner, blomster eller gennem andre detaljer i bordpynten.
– Personlighed og kreativitet: inddrag konfirmandens interesser: musik, sport eller hobby – det kan afspejles i bordkort, pynt eller menukort.
– Praktisk og pænt: der er nogle få, men vigtige ting, som man endelig ikke må glemme, når man dækker op til mange gæster! Sørg for god plads til alle gæster, så man ikke sidder klemt eller for tæt under middagen. Ligeledes skal man også sørge for at holde pynten i en passende højde. Ingen høje, store buketter eller andet bordpynt som fylder for meget. Det er vigtigt at man kan se hinanden.
Bordpynt til konfirmation – enkelt og nemt.
På billederne herunder finder du inspiration til hvordan du nemt kan skabe en super fin borddækning til konfirmationen.
Til hende: en simpel, men smuk borddækning. Lyserøde, lilla og hvide blomster står ned langs bordet i små glasvaser blandt forskellige keramik flag. På hver tallerken ligger en aflang blomstret serviet, som passer på temaet. Det kunne have været en anden serviet, som passer til farverne op blomsterne. Hertil kan der også laves små bordkort med blomster-tryk på. På den måde er du sikker på, at det kommer til at passe fint sammen – og så ser det med garanti rigtig flot ud.
Til ham: vi har dækket op på samme måde som til hende. Her har vi blot brugt blå servietter, samt brugt blomster i mere blå nuancer. Tilføj gerne mere pynt, hvis det er nødvendigt. Er han f.eks. interesseret i biler? Så sæt små legetøjsbiler på bordet blandt blomster og flag. Eller brug dem som bordkort – du kan helt sikkert finde brugte legetøjsbiler til næsten ingen penge. En idé kunne så være, at skrive gæsternes navne på bilens tag. Det handler blot om at være kreativ.
Bordkort til konfirmation
Bordkort er en vigtig detalje når det gælder borddækningen. Her får du gode idéer til kreative og personlige bordkort til konfirmationsborddækningen. Eksempler, som både er nemme, sjove, kreative og personlige. Husk endelig også på, at bordkortene meget gerne må passe til festens tema, hvis der er sådan et.
✨ Klassiske og elegante bordkort ✨
Foldet karton med navn – evt. med en fin sløjfe, perle eller tørret blomst.
Små rammer – en miniaturebilledramme med navnet skrevet indeni (det kan gæsten tage med hjem som minde).
Papirsommerfugle eller hjerter – klippet og lagt på glasset eller tallerkenen. Dette kunne naturligvis klippes ud i hvilken som helst facon.
🎨 Kreative og personlige bordkort 🎨
Børne/babybillede af konfirmanden – print små billeder og brug dem som personlige bordkort.
Små polaroid billeder – lav eller print små polaroidbilleder. På disse er der plads til at skrive gæstens navn under. Hvis ikke du har et polaroidkamera kan du sagtens finde et layout på nettet, hvor du nemt kan sætte billeder ind og herefter printe ud. Alternativt kan du også klippe billederne ud, lime dem på et stykke karton, som er klippet i den ønskede størrelse.
Konfirmandens tegninger – hvis konfirmanden er kreativ, kan egne illustrationer eller tegninger være motivet bag navnene.
Stempler – brug bogstav-stempler til at skrive gæsternes navne på små stykker karton eller manillamærker.
🍃 Naturlige bordkort 🍃
Navn skrevet på træ – skriv gæsternes navne på små stykker træ. Enten på små træstykker eller træplader. Brug en god tusch, som ikke tværer ud. En god idé er lige at lave en prøve inden det gælder.
Navn skrevet på store blade – der kan findes mange flotte store blade i denne tid. Saml’ bladene og skriv navnene herpå – brug en god sprittusch. Dette skal gøres dagen inden festen, da bladene ellers kan visne og så ser de ikke længere så fine ud.
Snor om serviet med navn på – lav et bordkort med hul i, hvor der kommes et stykke snor i og så kan det bindes om servietten eller glasset. Brug gerne snor i jute for et “naturligt” look – ellers er satinbånd også rigtig fint.
Tryk med blomster – pluk f.eks. stedmoderblomster og læg dem dér hvor du ønsker på kortet. Læg et stykke papir over og bank let på blomsten med en køkkenrulle. Fjern papiret og det ovenskydende af blomsten.
Navnet skrevet på en sten – saml’ sten i naturen og brug gode tusser (særligt Posca tusser er gode her). Simple og naturlige bordkort.
🎉 Bordkort med funktion 🎉
Navn og menu i én – hvis der skal ligge en menu ved hver plads, så kan der med fordel skrives navn herpå.
Navn på etiket – der kan laves kreative etiketter/klistermærker, som sættes på dåser eller flasker. Det kunne være dåser med danskvand, sodavand eller øl – og disse sættes på gæstens plads.
Navn på nøglering – lav nøgleringe med gæsternes navne på. En sjov og hyggelig ting, som gæsterne også kan bruge efterfølgende. På den måde mindes de om dagen hver gang de ser på nøgleringen.
Sjove pengegaver til konfirmation
Hvis du skal give penge i gave til konfirmanden, så er du helt sikkert ikke den eneste! Men vil du gøre din pengegave ekstra særlig, så se lige med her! Her finder du nemlig forskellige sjove og kreative måder, hvorpå de kan give penge på en anderledes måde. Det bliver også mere festligt og kreativt på disse måder, fremfor at give kontanterne i en konvolut. Se med her – der skal helt sikkert nok være en idé, som du kan bruge!
🎈 Penge i en ballon: Put sedler eller mønter i en gennemsigtig ballon, pust den op og lad modtageren poppe sig til pengene! Ekstra fint, hvis det er helium-balloner.
🍫 Penge i en chokoladeæske: Fjern chokoladerne (eller behold nogle) og læg pengesedler i hullerne – gerne foldet i samme størrelse/form som chokoladerne.
🖼️ Penge i en ramme: Ram pengene ind i en billederamme og tilføj evt. en sjov eller personlig hilsen til konfirmanden.
🌸 Penge som en buket: Køb en smuk buket blomster i samme farvenuancer som pengesedler. Fold pengesedlerne omkring blomsterne, så de camoufleres i den fine buket.
🏆 Guldgravning: Find en lille kiste og fyld den med sand eller lignende. Begrav pengene heri – så skal konfirmanden selv grave pengene frem.
🌵 Penge forklædt som kaktus: Køb en agurk eller squash og sæt den fast i en krukke eller glas. Stik mønter ind i agurken, så det ligner en kaktus.
🍬 Penge og slik: Pak penge ind i wrap/film og lav en stor slikskål med alt konfirmandens yndlingsslik og bland pengene heri. Psst.. pak hellere skålen ind i lidt cellofan, så der ikke forsvinder noget af slikskålen under festen.
____________________________________
Idéer til konfirmationsgave
Hvis du ønsker at give konfirmanden noget andet end penge, så kan du her finde inspiration til, hvad gode gaveideer kunne være.
Konfirmationsgave til hende: mange unge piger ønsker sig ofte smykker i konfirmationsgave. Et smukt smykke, som vil minde dem om deres konfirmationsdag mange, mange år efter. Måske smykket er et arvestykke eller et helt nyt smykke – lige gyldig hvad, så er det en super god og kærlig gaveidé til hende. Oplevelser er også altid en skøn gave at give – det kunne være oplevelser såsom en rejse til udlandet, en tur i spa, et photoshoot med en professionel fotograf eller en weekend i en storby. Oplevelser kan være mange ting og det behøver nødvendigvis ikke at være særlig dyrt. Det kan nemlig også være en brunch for to, en tur i biografen eller en koncertbillet til en kunstner, som konfirmanden godt kan lide. Ønsker du derimod at give en lille fin gave, så kan du overveje at give et lille smykkeskrin, en taske, en parfume, lækre plejeprodukter eller et par smarte sko. Mange konfirmander har også ønskesedler, som kan være en stor hjælp når man skal købe gave.
Konfirmationsgave til ham: at give oplevelser i konfirmationsgave er den skønneste idé – ligegyldig om det er til en dreng eller pige. Overrask konfirmanden med en rejse – det kan være en udenlandsrejse eller storbyferie. Det kan også være en forlænget fodboldweekend, hvis han er fodboldinteresseret. Men en hyggelig oplevelse med konfirmanden kan også være en tur i biografen, ind og se et comedyshow eller på stadion og se en foldboldkamp, ishockey eller en håndboldkamp. Hvis han er sportinteresseret er det en super gave at give!
Konfirmationsalderen er også en tid, hvor mange drenge for alvor begynder at gå op i deres udseende. Derfor kan du med fordel også give en god parfume, et armbåndsur, nye sko eller et pænt bælte. Hvis han er interesseret i teknik og gadgets, så er ting såsom høretelefoner, tilbehør til mobil og computer, powerbank eller et smartwatch også mulige gaveidéer.
Hjemmelavet sangskjulere til konfirmation
Hvis du har skrevet en sang til konfirmanden, så er det sjovt at lave en kreativ sangskjuler – på den måde fuldender du indslaget. Her kommer en række sjove og kreative idéer til sangskjulere, der vil more både konfirmanden og gæsterne. Måske konfirmanden har en særlig interesse eller hobby – så er det en oplagt idé at inddrage dét i både sangen og sangskjuleren.
Franske hotdags: print sangen ud på rødt papir og rul dem sammen, så det ligner en rød pølse. Hver sang stikkes i et hotdogbrød.
Muffins: krøl sangen sammen til en kugle og læg den herefter i en papirmuffinform. Lim evt. en lille pompom eller andet pynt på toppen. “Anret” sangene på et kagefad eller lignende.
Computer: lav en computer ud af pap eller evt. papkasse. Du kan printe et sjovt eller sødt billede af konfirmanden, som skal være baggrunden på computerskærmen og indsæt forskellige ikoner af programmer som konfirmanden ofte bruger. Lim en smal papkasse eller en anden lomme på bagsiden af computerskærmen – heri kan sangene nemlig ligge.
Blomsterbuket: print sangene ud på grønt papir og rul dem stramt sammen. Print eller klip små blomster og lim herefter en enkelt blomst på toppen af hver sang. Saml sangene i et buket eller en vase, så det ligner en stor buket blomster.
Nutella: find en papkasse eller lignende og beklæd den med brun papir eller mal den. Print Nutellas logo ud og lim det rundt langs æsken. Sangene kommes op i kassen.
Ballon: fold papiret med sangen sammen, så den kan kommes i en ballon (gerne helium). Pust herefter ballonerne op. Til festen skal de sprænges af både konfirmand og gæster. Et festlig, sjov og en smule larmende sangskjuler.
Kuffert: gem sangene i en lille kuffert, som er dekoreret med flybilletter og boardingpas. Kan bruges i forbindelse med en tale, hvor konfirmanden får en rejse i gave.
Gulerødder: print sangene ud på orange papir og rul dem til kræmmerhuse. Lim en grøn top på af f.eks. silkepapir, piberensere eller pap. Gulerødderne kan bruges til hestepigen, så sangene kan kommes i en spand eller lign. Men brug gerne noget, som har med hest og hestestald at gøre, for at fuldende idéen.
Traktor: brug en legetøjstrakstor med vogn som en nem sangskjuler. Print alle sangene ud og læg dem i traktorens vogn, så det ligner at den kører med afgrøder – sjovt til ham eller hende, der interesserer sig for landbrug.
Sjove sange til konfirmation
Hvis du nu har lavet en af de flotte og kreative ovenstående sangskjulere, så skal der selvfølgelig også være en sang, der kan kommes i. Og lad os bare være helt ærlige – det kan være ret svært at skrive en god sang. Heldigvis er der meget god hjælp og hente. En del af charmen er også, at man kan se og høre at den er hjemmelavet! Det er altså ikke alt, der behøver at rime helt præcist. Det er kun hyggeligt og sjovt, at man kan se at den er hjemmelavet. Der er dog nogle punkter, som du bør huske på når du skriver en sang. De gode tips og råd til sangskrivningen kan du se herunder:
Det første du skal gøre er at finde den melodi, som du vil bruge. Brug en melodi som du er sikker på, at alle gæsterne kender – altså en helt klassisk børnemelodi som f.eks. “Jeg ved en lærkerede”, “I en kælder sort som kul”, “Højt på en gren en krave” osv … At finde en melodi som mange kender, burde ikke være det sværeste. Mange vil nok mene, at det er rimene og sammenhængen i sangen, der er det sværeste – men tøv ikke, det er heldigvis ikke så svært som du måske tror.
Når du først har valgt hvilken melodi, der skal bruges, så kan du nemt bruge den oprindelige sangs’ opbygning af vers. Og herefter handler det om, at få personlige historier, anekdoter, hobbys, familie mm. flettet sammen til vers. En sjov (og meget god) detalje er, hvis du kan få det til at rime. Det gør kun sangen endnu bedre.
Pssst.. synes du stadig det virker som en svær opgave? Der er masser af hjælp at hente på nettet – her kan du finde næsten allerede færdige sange, hvor du kun skal ændre meget få ting i teksten. Og ellers kan du også forsøge dig med hjælp fra ChatGPT.
Tale til konfirmation – sådan skriver du en god konfirmationstale
Bling, bling, bling! “Ja, nu er jeg jo ikke den helt store taler …” Den sætning har vi vidst alle hørt før. Heldigvis behøver du ikke være den store taler for at holde en fin tale til konfirmanden. Her finder du gode tips og tricks til, hvordan du lykkedes med en god tale til konfirmationen. At skrive en god konfirmationstale handler om at tale fra hjertet, finde den rette balance mellem varme, humor og personlighed, og samtidig holde sig kort og nærværende. Her får du en guide til, hvordan du griber det an – og hvad en god tale bør indeholde.
Start med en indledning:
Start med en kort indledning. På den måde kommer du godt i gang. Du kan sagtens bruge den klassiske “Kære Johannes. Så kom dagen endelig – dagen du har ventet længe på! Vi har glædet os til at fejre dig på denne store dag” osv …
Tal direkte til konfirmanden:
Gør talen personlig. Brug gerne anekdoter, små historier eller andre eksempler på oplevelser du har haft med konfirmanden. Fortæl om konfirmandens gode egenskaber, interesser, hobbyer eller et minde, som du har haft med ham/hende.
Tip: husk at tale til konformanden, ikke om konfirmanden. Det gør talen mere nærværende.
Brug humor:
Et lille grin er altid godt – også i taler! Du kan med fordel inddrage en sjov historie,
noget sjovt som konfirmanden har sagt, et sødt barndomsminde eller en anden sjov anekdote.
Et godt grin løsner stemningen, så det er en god idé at flette det ind i talen. Brug humor i talen – så længe det er sagt med kærlighed, så kan det kun blive godt!
Giv et råd:
Til slut kan du runde talen af med at give et godt råd – et råd som konfirmanden kan bruge i fremtiden. Det kan være et af dine egne livsråd eller erfaringer som du har gjort dig i løbet af dit liv. En lille klog, kærlig og god tanke er en god måde at runde talen af på. Et eksempel på dette kunne være –
“Husk, at det vigtigste ikke er at være perfekt – men at være nysgerrig, ærlig og tro mod dig selv”
Afslutning – og skål!:
Og nu til det, som alle taler bør indeholde – en fælles afsluttende skål. Sig en kærlig hilsen til konfirmanden, hvorefter der udbringes en fællesskål for konfirmanden.
Talen kan afrundes således:
“Kære Marie – vi glæder os til at følge dig videre i livet. Tak for dig. Skål og stort tillykke!”
Gæstebog – et skønt minde efter konfirmationen
En gæstebog er en rigtig god idé, fordi den bliver et hyggeligt og personligt minde om en dejlig dag, som konfirmanden kan kigge tilbage på. I gæstebogen kan venner og familie skrive peronlige hilsner, små historier, sjove anekdoter, tegninger eller råd til fremtiden. Det er også en god måde for alle gæsterne at sætte lidt ord på dagen og konfirmanden – særligt hvis ikke man har holdt tale. Så er dette en god anledning til at give lidt ord med på vejen.
Det er en virkelig nem og super idé med en gæstebog. Det kræver blot en bog og en kuglepen. Der findes særlige bøger, som er beregnet til lige netop dette formål, men alle bøger/hæfter med blanke sider kan bruges.
Hvis der er tomme sider i boget efter gæsterne har skrevet i den, så kan den også bruges som en lille mindebog. Lim f.eks. et billede af menuen ind, talerne, sangene eller andre ting fra festen, som du ønsker at gemme. En gæstebog vil du ikke fortryde at lave!
Pssst, et lille tip: skriv bagerst i bogen hvad du har fået fra alle gæsterne – både gaver og pengebeløb. Det kan være meget godt at have stående, så du ikke glemmer hvad du fik fra de forskellige gæster.
Underholdning til konfirmation
Der findes masser af sjove, rørende og festlige former for underholdning til en konfirmation, der både involverer gæsterne og skaber minder for konfirmanden.
Her er en række idéer opdelt efter stemning og type, så du kan finde det, der passer til jeres konfirmation:
🎤 Personlige indslag: taler og hilsner, konfirmandens liv i billeder, videohilsner fra nogle af konfirmandens venner og bekendte, som ikke er med til festen.
⭐️ Konfirmanden i fokus: lav små opgaver, som hører voksenlivet til, som konfirmanden skal løse. Test konfirmandens viden om et bestemt emne – gerne noget vedkommende interesserer sig for, som f.eks. sport, madlavning, ridning, gameing eller ligende.
🏆 Dyst og konkurrencer: tip en 13’er om konfirmanden, kahoot, jeopardy, musikquiz med konfirmandens yndlings numre og kunstnere, konkurrence mellem konfirmand og gæster.
🎶 Musik og optræden: kan du lide at stå i rampelyset? Optræd med en sang (enten alene eller med flere). Live musik og optrædende er både sjove og imponerende, da det er de færreste som “tør”.
Tip: sørg endelig for, at dit indslag ikke bliver for langt. Der er ofte en del taler og indslag i løbet af en konfirmationsfest og det kan blive for meget, hvis indslagene og talerne er for lange. Sørg derfor at holde det kort og godt!
Konfirmation 2025
Der er mange forberedelser op til den store konfirmationsdag. Forhåbentlig har du fået godt tips og tricks til, hvordan du kommer godt i mål inden den store dag. Det bedste tip vi kan give er at komme i gang i god tid – jo før du starter på forberedelserne, jo mere ro på er der i dagene op til. Få styr på alt hvad du/I kan, så der tid til de sidste forberedelser, som kun kan gøres dagene inden festen. Og det vigtigste af det hele er at nyde dagen når den endelig er der! Tiden flyver afsted på sådan en dejlig dag, så husk endelig at nyd dagen, gæsterne og samværet.
Nu er du forhåbentlig klædt lidt bedre på til årets konfirmation. Du har forhåbentlig fundet inspiration og gode idéer til, hvordan du skal gribe underholdningen eller talen an. Eller måske du har fået en god idé til hvad du skal give i gave til konfirmanden. Konfirmationsdagen er noget helt særligt for både konfirmanden, samt forældre, og der er mange ting, som der skal planlægges. Et af de bedste tips som vi kan give videre er; kom i gang i god tid. Du vil ikke fortryde, at starte forberedelserne i god tid. Det er også hyggeligere at planlægge og klargøre, hvis det ikke er for stressende!
Hvis du derimod blot skal være gæst ved en af årets mange konfirmationer, så skal du naturligvis også have styr på lidt forskellige ting – særligt hvis du skal stå for et festligt indslag, en tale, en kreativ pengegave eller en anden overraskelse. Samme råd gælder til dig – vær ude i god tid! Forberedelse og klargøring er ikke at undererkende.
Mad til konfirmation
Til konfirmationer er der en tendens til at kombinere traditionelle retter med et moderne elementer eller twist. På den måde skabes der en menu, som er meget “bred” i smagen – så sikre du, at der er noget til enhver smag. Det er naturligvis også vigtigt, at konfirmanden får lov til at vælge lige dét som han/hun har lyst til. En stor del af dagen handler også om maden og derfor er det jo vigtigt, at det er noget af konfirmandens yndlingsmad. Der er uendeligt mange muligheder for, hvad der kan serveres til konfirmationsfesten og som sagt handler det mest om at servere noget, som konfirmanden synes om. Men der er alligevel lidt gode råd, som du måske kan bruge inden I beslutter jer endeligt for menuen.
____________________________________
Konfirmationen er en betydningsfuld begivenhed og den fortjener at blive fejret med manér.
Stort tilykke med konfirmationen til alle årets konfirmander.